Over ons


De Stichting Van der Wyck-de Kempenaer zet zich in voor het behoud en beheer van een unieke collectie erfgoed die bestaat uit kunstwerken, documenten en objecten met een historische waarde.

Vanuit de Fraeylemaborg werkt de stichting aan het toegankelijk maken van deze schatten voor publiek en onderzoekers en draagt zij bij aan het onderzoek naar de geschiedenis van Nederlandse kastelen en buitenplaatsen.

Image
Image

De stichting

De Stichting Van der Wyck-de Kempenaer werd in 1998 opgericht door jhr.dr. H.W.M. van der Wyck (1927-2001) en heeft o.a. ten doel:

  1. het beheren, tentoonstellen en publiek toegankelijk te maken van de
    collectie van roerende goederen van de familie Van der Wyck-de Kempenaer, bij voorkeur in de Fraeylemaborg te Slochteren;
  2. het beheren en publiek toegankelijk maken van het archief van de familie Van der Wyck-de Kempenaer;
  3. het stimuleren van onderzoek van de historie van Nederlandse kastelen en buitenplaatsen en het verzamelen van schilderijen, prenten, documenten en boeken, die kastelen en buitenplaatsen betreffen;
  4. het zoveel mogelijk instandhouden van de onroerende goederen in eigendom van de stichting.

De stichting is statutair gevestigd te Slochteren, thans gemeente Midden-Groningen. De stichting is sinds 2008 door de Belastingdienst aangemerkt als een culturele Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

Jhr. dr. H.W.M. van der Wyck

Jhr. dr. Henri Wolter Matheus van der Wyck (Bilthoven, 4 juni 1927–Doorn, 14 oktober 2001) was een Nederlands kunsthistoricus, die bekend is geworden vanwege zijn pioniersarbeid inzake de geschiedenis van Nederlandse buitenplaatsen. Van der Wyck was zoon en enig kind van jhr. Frederik Theodorus van der Wyck (1884-1961) en Jacoba Ursula de Kempenaer (1888-1988).

Sinds 1963 publiceerde Van der Wyck over buitenplaatsen. In 1974 promoveerde hij op de dissertatie De Nederlandse buitenplaats. Aspecten van ontwikkeling, bescherming en herstel. Deze dissertatie was een bundeling van eerder verschenen tijdschriftpublicaties.

Van der Wyck was de eerste in Nederland die in zijn definitie van buitenplaats het geheel van huis, tuin en/of landgoed begreep, in plaats van elk onderdeel als een losstaand element te behandelen. Na zijn proefschrift werd het gemeengoed om landgoederen inclusief hun huizen of kastelen als een geheel te beschouwen en zo nodig als geheel te beschermen.
Tot 1975 werkte Van der Wyck bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Daarna gaf hij vele publicaties uit, geregeld in samenwerking met de Stichting “Nederlandse Buitenplaatsen en Historische Landschappen”. In 1983 begon hij met het publiceren van een reeks regionale atlassen van buitenplaatsen, waarbij een tekstdeel vergezeld ging van een deel met illustraties, facsimiles van atlaskaarten en van tientallen afbeeldingen van kastelen en buitenplaatsen zoals die in de loop der eeuwen gepubliceerd of gemaakt waren. Van de geplande zeven delen zijn alleen de delen Overijssel en het illustratiedeel van De Veluwe verschenen.

Bestuur en medewerkers

Het bestuur van de stichting is als volgt samengesteld:
Dhr. mr. H.P. van Ham - voorzitter
Dhr. mr. J.J. Lambeck - secretaris
Dhr. B.J. Posthumus - penningmeester
Mevr. dr. J. Enklaar - Lagendijk- lid
Dhr. drs. R.H. Alma - lid
Dhr. D. Lindenbergh MBA - lid

Medewerker:
Dhr. H.L.F. Siemensma - conservator/beheerder/webmaster

ANBI-status

De Stichting Van der Wyck-de Kempenaer heeft de status culturele ANBI-instelling. Schenken aan instellingen met een ANBI-status biedt belastingvoordelen. Het fonds staat bij de Belastingdienst geregistreerd als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat de stichting geen successierecht of schenkingsrecht behoeft te betalen over erfenissen en schenkingen. Iedere euro van bijdragen komt volledig ten goede aan de doelstellingen van de stichting. Daarnaast heeft het schenken aan instellingen met een ANBI-status zekere belastingvoordelen.
naar ANBI gegevensnaar ANBI gegevens