Collectie


De collectie van de Stichting Van der Wyck-de Kempenaer omvat meer dan 4500 objecten, zorgvuldig verzameld door jhr. dr. Henri van der Wyck en beheerd door de stichting. Van schilderijen en prenten tot archiefstukken en boeken, de collectie biedt een uniek inzicht in de geschiedenis van Nederlandse kastelen en buitenplaatsen. De Fraeylemaborg vormt het hart van dit erfgoed, waar objecten uit de collectie permanent en tijdelijk tentoongesteld worden.
Image
Image

Collectie

In een periode van meer dan 50 jaar bracht Henri van der Wyck een zeer omvangrijke en gevarieerde collectie bijeen. Na zijn overlijden is de collectie door de stichting middels verwerving van nieuw objecten aangevuld.

De collectie is ondergebracht in een speciaal hiervoor gebouwd depot op het landgoed Fraeylemaborg te Slochteren. In de Fraeylemaborg zelf zijn verspreid door het gebouw objecten uit de collectie ondergebracht.

De collectie bestaat uit ruim 4500 geregistreerde objecten, bestaande uit schilderijen, prenten, keramiek, boeken enz. Daarnaast beschikt de stichting over het persoonlijke archief en door H.W.M. van der Wyck verzamelde documentatie, met name betreffende kastelen en buitenplaatsen.
Elk object is met een inventarisnummer, beschrijving en beeld opgenomen in een database. Deze database zal op termijn via deze website toegankelijk worden gemaakt. Het dagelijks beheer van de collectie vindt plaats door de conservator/beheerder.

Fraeylemaborg

De Fraeylemaborg is gelegen in Slochteren op een landgoed van ruim 23 hectare. De borg werd in de middeleeuwen als steenhuis gesticht en kreeg aan het eind van de 18de eeuw haar huidige imposante uiterlijk. Het park, deels naar ontwerp van G.A. Blum en L.P. Roodbaard, is aangelegd in Engelse landschapsstijl. Hierbij zijn restanten van de formele barokke aanleg bewaard gebleven, zoals de karakteristieke middenas. Op het voorterrein staat het schathuis waarin nu een restaurant is gevestigd. Ertegenover staat het koetshuis met de museumwinkel en expositieruimtes. In de oranjerie bevindt zich een presentatie over de ontwikkeling van het park. In het park staan 17de- en 18de-eeuwse zandstenen tuinornamenten.
De borg werd sinds de 15de eeuw achtereenvolgens bewoond door de families Fraeylema, Rengers, Piccardt en De Sandra Veldtman. De laatste bewoners, de familie Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren, verkochten de borg in 1972 aan de Gerrit van Houten Stichting. Na restauratie werd de Fraeylemaborg museum. De vertrekken tonen het tijdsbeeld tot het midden van de 20ste eeuw, de laatste fase van de particuliere bewoning. De Grote Zaal wordt gebruikt voor concerten en ontvangsten, terwijl de Kleine Zaal in gebruik is als trouwzaal.

Bruiklenen

Een van de doelstellingen van de Stichting is het tentoonstellen van de collectie. Daarom werkt de stichting graag mee aan het in bruikleen geven van onze objecten, met name aan musea en culturele instellingen in binnen- en buitenland. In de Fraeylemaborg zijn in de vaste inrichting veel elementen uit de collectie aanwezig. Ook in de wisselexposities in het Koetshuis van de borg worden regelmatig bruiklenen opgenomen. Ook aan andere musea en culturele instellingen worden objecten uit de collectie uitgeleend, voor kortere of lange duur.